Нарачајте онлајн:
24apteka.mkUrimil

Уримил / Urimil е додаток во исхраната што ја поддржува нормалната функција на периферниот нервен систем и обезбедува олеснување при пецкање и вкочанетост на рацете и на нозете. Создаден за да се грижи за половината, грбот и екстремитетите, секоја капсула Уримил содржи оптимална комбинација од 6 основни хранливи материи што помагаат во регенерација на оштетените неврони.


Urimil

1 капсула на ден

Urimil

Го поддржува функционирањето на вашиот периферен нервен систем

Urimil
Urimil

Корисни информации:

Болката и вкочанетоста во половината, грбот или во екстремитетите може да бидат последица од:

 • повреди (пад, удар, дислокација, итн.)
 • хируршки операции
 • воспалителни или заразни болести (грип, вирусни инфекции, итн.)
 • други болести (дегенеративни промени, стеснување на ‘рбетниот канал, спондилолистеза, остеопороза, блокада, болка во проекција кај заболувања на внатрешните органи, карцином, дијабетес, недостатоци во исхраната, токсични агенси и лекови)

Едни од најчестите заболувања на периферниот нервен систем се:

 • ишијас
 • лумбаго
 • дископатија
 • цервикален радикулитис
 • интеркостална невралгија
 • плекситис

Периферниот нервен систем (ПНС) е продолжение на централниот нервен систем (ЦНС), кој го сочинуваат мозокот и ‘рбетниот мозок. Главната функција на периферниот нервен систем е да ги поврзе ЦНС со екстремитетите и со органите на телото. За разлика од ЦНС, ПНС не е заштитен со коскено ткиво (череп и ‘рбет) како што се мозокот и ‘рбетниот мозок и е ранлив на оштетување.

Нервните клетки се најмалите структурни единици од нервниот систем. Нивниот број е околу 100 милијарди, при што секој неврон е поврзан со најмалку 10.000 други. Невроните во нервниот систем варираат по форма и големина, но структурата им е слична. Невронот има тело и продолжетоци. Едниот продолжеток, наречен аксон, е подолг од другите и е покриен однадвор со посебна миелинска обвивка, која игра улога на изолатор при пренесување на нервниот импулс. Преку аксонот, клетката испраќа информации до другите клетки.

Urimil

Кога миелинската обвивка („изолаторот“) е нарушена, невронот не може да функционира нормално и се појавуваат разни симптоми, вклучително и болка.

Таа болка е една од манифестациите на заболувањата на периферниот нервен систем кои се многу чести. Се покажа дека секое трето лице страда од болки во грбот (дорзалгија).

Регенерација на периферните нерви

За да може организмот да ги активира своите сопствени механизми за обновување, потребни се определени хранливи материи. Уримил му обезбедува на телото вистинска комбинација од 6 основни хранливи материи, кои помагаат повторно да се изгради обвивката од миелин и, оттаму, да се регенерираат оштетените неврони:

Уридин монофосфат:

 • Учествува во синтезата на нуклеинските киселини;
 • учествува во изградбата на клеточните мембрани;
 • изградува дендрити, кои ја поддржуваат синаптичката функција;
 • го стимулира формирањето миелин (изолаторот на аксонот)
 • ја поддржува и забрзува невромускулната регенерација и ја запира болката.

Уридинот е присутен во многу хранливи продукти, но не е биорасположлив (не може да се искористи уридинот кој е содржан во храната), а тоа се должи на фактот дека се разградува речиси целосно во црниот дроб и во гастроинтестиналниот тракт.

Фолна киселина

Фолната киселина, исто така наречена витамин Б9, е еден од најважните витамини за здравјето:

 • учествува во голем број ензими;
 • учествува во синтезата на ДНК и РНК;
 • учествува во синтезата на важни аминокиселини;
 • влијае врз активноста на гените во нервните клетки и помага во регулирањето на гените вклучени во регенерацијата;
 • помага за аксонална регенерација и функционално враќање по повредите.

Витамин Б12

Витамин Б12, односно кобаламин, е потребен за производството на миелин. Вкочанетост, пецкање и губење на осетливоста во екстремитетите се симптоми на периферна невропатија поради недостиг на витамин Б12. Статистичките податоци покажуваат дека возрасната популација меѓу 5% и 20% имаат дефицит од витамин Б12, а до 40 % имаат ниско ниво на витамин Б12 во плазмата.

Витамин Б6

Витаминот Б6 е важен за метаболизмот на аминокиселините, гликозата и на маснотиите. Кај возрасните, невропатијата како последица од недостиг на витамин Б6 почнува со вкочанетост или силна болка во стапалата, што потоа се пренесува нагоре и влијае на нозете и на рацете. Иако витаминот Б6 е присутен во многу хранливи продукти, при процесот на готвење на храната доаѓа до губење на витаминот до 70%. Од друга страна, луѓето не се во состојба да го синтетизираат витаминот Б6, така што внесувањето од надворешни извори е неопходно.

Витамин Б1

Тиамин (витамин Б1) е витамин растворлив во вода и е присутен во повеќето растителни и животински ткива. Важен е за клеточното дишење, за производство на невротрансмитери (глутамат и γ-аминобутирична киселина) и за одржување на миелинската обвивка. Недостигот на тиамин доведува до невропатија, позната како бери-бери и е првиот опишан синдром на витамински дефицит кај луѓето.

Како последица од недостиг на витамин Б1 во исхраната, во рок од неколку дена до неколку недели, може да се појават замор, раздразливост и грчеви во мускулите. Клиничката слика за недостиг на витамин Б1 почнува со губење на осетливостa, силна болка, слабост во мускулите на нозете и стапалата.

Витамин Б3

Витаминот Б3, познат и како ниацин или никотинска киселина, е важен за метаболизмот на јаглеродните хидрати, мастите и протеините, како и за трансдукцијата на меѓуклеточниот сигнал и поправката на ДНК во клетката.

Недостигот на ниацин во исхраната може да предизвика лошење, кожни и орални лезии, анемија, главоболки и замор.Намена: Подпомага во нормалното функционирање на периферниот нервен систем.

Состав на 1 капсула
Уридин монофосфат 50 mg
Витамин Б3 (никотинамид) 10 mg NE
Витамин Б6 (пиридоксин хидрохлорид) 6 mg
Витамин Б1 (тиамин хидрохлорид) 4 mg
Фолна киселина 400 µg
Витамин Б12 (цијанокобаламин) 10 µg

Други состојки: стабилизатор – малтодекстрин, емулгатори – магнезиум стеарат и микрокристална целулоза.

Препорачана дневна доза: 1 капсула на ден.

Времетраење на употреба: За оптимален ефект се препорачува производот да се употребува 3-6 месеци.

Контраиндикации: Да не се употребува при бременост и доење. Да не се употребува при пречувствителност кон некоја од состојките на производот.

Предупредување: Да не се надминува препорачаната дневна доза.
Производот не е замена за разноврсна исхрана. Да се чува на места недостапни за деца. Да не се користи по истекот на рокот за употреба.

Услови на чување: На суво место, на температура под 25oC.

Производител: Plantapol, C/G 18, Pol.Malpica-Alfinden, La Puebla Del Alfinden Zaragoza, Spain
Увозник и дистрибутер: Визиомед ГБГ, ул: Ристо Равановски бр:3, Скопје, тел: 02/ 520 33 49, viziomed@viziomed.comНарачајте онлајн:
24apteka.mk


Urimil Gel
URIMIL GEL

URIMIL GEL / УРИМИЛ ГЕЛ при невропатии, артритични и трауматски болки 50 млНарачајте онлајн:
24apteka.mkУримил гел е НОВ производ од брендот Уримил, препорачан од специjалисти наменет за хронична болка. Претставува локално средство со пет активни состоjки наменети за:

 • намалување на воспалението
 • олеснување на болката
 • обновување на функцијата на периферните нерви
Urimil Gel

Може да се употребува во широк спектар на невромускулни нарушувања, како што се:

 • болки во грбот и половината
 • болка и парестезија во екстремитетите
 • ревматоиден артритис
 • трауми на нервите и мускулатурата
 • болка предизвикана од артритични промени во зглобовите
 • мускулна болка
Urimil Gel

По нанесувањето, започнува да дејствува веднаш и директно на местото на апликација, имајќи ефект на пријатно затоплување. Не остава мрсни дамки.

Состав:

 • Уридин монофосфат (UMP)
 • Екстракт од арника (Arnica Montana)
 • Екстракт од Ѓаволска канџа (Harpagophytum Procumbens)
 • Метилсулфонилметан (MSM)
 • Магнезиум (магнезиум хлорид)
Urimil Gel

Уридин монофосфат (UMP). Локално нанесен, уридин се апсорбира преку кожата, што доведува до обновување на структурата и функцијата на нервите (Хартингер и др., 2012). Уридин е вклучен во синтезата на РНК, протеините и фосфолипидите, кои се клучни за градба на клеточните мембрани и особено на мембраните на нервните клетки. Стимулира репродукција на нервните клетки и формирање на нови гранки на нервите (Manhães et al., 2017). Фармаколошките студии покажуваат дека уридинот го забрзува и поддржува невромускулното закрепнување и го потиснува спроведувањето на болката во ‘рбетниот мозок.

Арника (Arnica montana) е растение од семејството Сончоглед, кое расте главно во Сибир, Централна Европа, Канада и Јужна Америка. Главните активни состојки во екстрактот од арника се т.н. сесквитерпенски лактони. Меѓу нив, најважниот е веројатно хеленалин, кој има антиинфламаторно дејство (Lyss et al., 1998), ефект на ладење и делува аналгетски. Локално применет екстрактот од арника се употребува за лекување на остеоартритис, ревматоиден артритис, смирување на болки во мускулите, заздравување на модринки, дисторзии и рани.

Ѓаволска канџа (Harpagophytum procumbens) е повеќегодишно растение кое може да се најде само во Јужна Африка, и токму затоа се нарекува и  Африкански гераниум. Активните состојки содржани во неговиот екстракт имаат силно изразен антиинфламаторен и аналгетски ефект, а неговата локална примена доведува до подобрена подвижност и квалитет на живот кај пациенти со остеоартритис, ревматоиден артритис, тендинитис и болки во грбот и половината. (Wegener, 2000; Denner, 2007).

Метилсулфонилметан (МСМ) е органско соединение на сулфур, и претставува природен извор на сулфур за организмот. МСМ има голем капацитет да поминува низ клеточните мембрани и со тоа има влијание врз разни клетки и ткива. Применет локално, ја измазнува и омекнува кожата, ја зголемува енергијата, циркулацијата и го забрзува метаболизмот и заздравувањето на раните. Има антиоксидативни и антиинфламаторни ефекти (Butawan et al., 2017), кои играат клучна улога кај пациентите со остеоартритис. МСМ е ефикасен кај болка во мускулите после вежбање поради снабдувањето со сулфур на сврзното ткиво и спречување на локално воспаление како резултат на микротраума.

Магнезиум (Mg) ја релаксира мускулатурата и ја намалува болката блокирајќи ги NMDA рецепторите во нервните клетки. Применет на локално ниво, тоj поминува низ кожата и го зголемува нивото на магнезиум во организмот, а овие нивоа се во зависност од концентрацијата на применетата количина и времето на изложеност (Kass et al., 2017; Chandrasekaran et al., 2016). Тој е кофактор во над 300 ензимски реакции во организмот и е важен за контракција на мускулатурата, за нервната сигнализација и невромускулната спроводливост. Тоа е причината зошто магнезиумот е важен во третманот на болести на периферниот нервен систем и локомоторниот апарат, бидејќи значително ги олеснува симптомите како што се болка, пецкање и вкочанетост. (Na et. al., 2011).

Начин на апликација:

Втрлајте го Уримил гел – со нежни масажни движења на погодената регија додека целосно не се апсорбира во кожата. Нанесете го на чиста кожа и за максимален ефект немојте да ја навлажнувате областа најмалку 3 часа по нанесувањето. Брзината на делувањето може да варира од личност до личност. Нанесете од гелот два пати на ден.

Пакување: 50 мл

Контраиндикации: Да не се употребува за време на бременост и доење, да не се голта, не го нанесувајте на отворени рани и лигавици, како и во случај на алергија кон некоја од состојките.

Производител: PK Benelux BV Vluchtoord 17, 5406 XP Uden, Холандија

Увозник и дистрибутер: „Визиомед ГБГ” ДООЕЛ, Скопје, ул.Ристо Равановски бр.3,

тел. 02/5203 349, viziomed@viziomed.com
Нарачајте онлајн:
24apteka.mk