Urimil Forte
URIMIL FORTE

Уримил Форте - експертска помош за периферниот нервен системНарачајте онлајн:
evit.mkУримил Форте е НОВА формула со 9 активни состојки за нормално функционирање на периферниот нервен систем, нормална мускулна функција и состојба на коските. Ова е најмодерниот и најмоќниот член на семејството Уримил, препорачан од европски невролози и специјалисти за болка.

Уримил Форте се заснова на синергетска комбинација на нуклеотидите уридин и цитидин. Тие се вклучени во изградбата на нашата ДНК и РНК и играат централна улога во клеточниот метаболизам, обезбедувајќи енергија за синтеза на протеините и клеточните мембрани. Тие се вклучени во меѓуклеточната сигнализација и се дел од важни кофактори на голем број ензимски реакции.

Уридин и цитидин се вклучени во почетното формирање на нервниот систем, како и во неговиот понатамошен развој и обновување. Тие исто така придонесуваат за комуникација помеѓу нервните клетки и регулирање на нервната активност.

Комбинираното дејство на уридин и цитидин е надополнето со специјално избрани витамини и магнезиум, кои играат важна улога во целокупниот ефект на формулата. Безбедноста и ефикасноста на секоја од состојките на Уримил Форте се тестирани со бројни претклинички и клинички студии.

Urimil Forte Neuro

Предности на Уримил Форте:

 • Иновација: најновиот и најмоќниот член на семејството Уримил досега.
 • Синергија: 9 активни компоненти со оптимална доза и комплементарно дејство.
 • Квалитет: внимателно избрани состојки и одговорно развиена формула во согласност со највисоките стандарди за квалитет.
 • Научна поткрепеност: Уримил Форте се потпира на науката за да им помогне на луѓето – дејството на сите негови состојки е потврдено со научни методи.
 • Чистота: 0% содржина на титаниум диоксид.
 • Погодност: Само 1 капсула дневно.
 • Економичност: пакување кое обезбедува 30-дневен внес.

Активни состојки (во 1 капсула):

Магнезиум (како 696.551 mg магнезиум цитрат): 101 mg
Уридин монофосфат (UMP) (нуклеотид): 65 mg
Цитидин монофосфат (нуклеотид): 5 mg
Витамин Б3 (никотинамид): 10 mg
Витамин Б6 (пиридоксин хидрохлорид): 6 mg
Витамин Б1 (тиамин хидрохлорид): 4 mg
Фолна киселина: 400 mcg
Витамин Д (холекалциферол): 10 mcg
Витамин Б12 (цијанокобаламин): 10 mcg

Други состојки: магнезиум стеарат и микрокристална целулоза (емулгатори), силициум диоксид.

Препорачана доза:

Земете 1 капсула Уримил Форте дневно.

Период на користење:

За оптимален ефект, се препорачува земање на Уримил Форте 3-6 месеци.

Пакување: 30 капсули, доволно за 30-дневна терапија

Биоактивни молекули кои ветуваат подобрувања во управувањето со периферните невропатии (Eng: Bioactive molecules that promise improvements in the management of peripheral neuropathies)

Нуклеотидите уридин и цитидин, како и некои витамини и минерали, тестирани се како потенцијални агенси во превенцијата и управувањето со периферните невропатии. Еве што откриваат најинтересните научни информации на оваа тема.

Уридин и цитидин

 • Терапијата со уридин и цитидин значително ја подобрила чувствителноста и ја намалила болката кај 75 пациенти со дијабетична невропатија1
 • Уридин и цитидин ја зголемуваат ефикасноста на стандардниот третман кај пациенти со дијабетична периферна невропатија и придонесуваат за значително помалку проблеми со одење, дневни активности, анксиозност и депресија2.
 • Додавањето на уридин, цитидин и витамин Б12 во третманот на пациенти со хронична невропатска болка во долниот дел на грбот дополнително го намалува интензитетот и природата на болката3.
 • Употребата на комбинација на уридин и цитидин во третманот на пациенти со дијабетична полиневропатија резултира со трајно, сигурно и безбедно ублажување на симптомите и може да го намали ризикот од компликации4.
 • Комбинацијата на уридин и цитидин го подобрува квалитетот на животот и ги ублажува симптомите кај пациенти со синдром на карпален тунел - компресија на медијалниот нерв во зглобот, што предизвикува болка, трпнење и пецкање во раката5.
 • Комбинацијата на уридин, цитидин и витамин Б12 помага да се ублажат болките во грбот по неврохирургија, да се подобри сонот и да се намали внесот на лекови против болки6.
 • Внесувањето на уридин, цитидин и витамин Б12 е безбедно и ефикасно во третманот на пациенти со алкохолна полиневропатија7.
 • Уридин, цитидин и витамин Б12 ја подобруваат функционалноста и ја ублажуваат болката при компресивна невралгија (болка од стиснат нерв) значително повеќе отколку што тоа го прави само витаминот Б128.
 • Уридин, цитидин и витамин Б12 ја ублажуваат болката и парестезијата (трпнење, пецкање, печење) кај пациенти со анемија9.
 • Земањето комбинација на уридин, цитидин и витамин Б12 значително ја намалува болката и ја подобрува функционалноста кај пациенти со акутна нетрауматска болка во долниот дел на грбот, карлицата и вратот10.
 • Уридин, цитидин и витамин Б12 се ефикасни и безбедни во третманот на компресивна невралгија во долниот дел на грбот, карлицата и зглобовите предизвикани од дегенеративни промени и повреди11.
 • Внесувањето на уридин, цитидин и витамин Б12 има побрз ефект и доведува до значително помал број на несакани ефекти во споредба со Б-комплекс кај пациенти со болки во долниот дел на грбот12.
 • Комбинацијата на уридин, фолна киселина и витамин Б12 ја ублажува болката при периферна невропатија и го намалува внесот на антиинфламаторни лекови за 70%13.
 • Додавањето на уридин, фолна киселина и витамин Б12 во третманот на пациенти со невропатија го намалува интензитетот и природата на болката и го намалува внесот на антиинфламаторни лекови и аналгетици за 77,4%14.

Б-витамини

 • Б-витамините играат важна улога во одржувањето на нервната функција, а нивниот недостаток е поврзан со голем број нарушувања на периферниот нервен систем15.
 • Утврдено е дека комбинацијата на Б-витамини ја потиснува болката по оштетување на сензорните неврони и има сериозен потенцијал за третман на невропатска болка по контузија, воспаление, дегенерација и други нарушувања на нервниот систем16.
 • Серија клинички испитувања покажаа дека комбинацијата на овие витамини (дури и во отсуство на дефицит) доведува до симптоматско и функционално подобрување кај пациенти со различни состојби како што се невралгија, невропатска болка, болки во долниот дел на грбот и остеоартритис17,18,19.

Магнезиум

 • Аналгетскиот ефект на магнезиумот е добро проучен, а механизмот зад него е објаснет со својството на магнезиумот да ги блокира NMDA рецепторите и да спречи сензибилизација на рецепторите20 за болка – состојба поврзана со понизок праг на болка и вклучена во развојот и одржувањето на хронична болка.
 • Утврдено е дека неговото внесување кај пациенти со невропатска болка во долниот дел на грбот го намалува интензитетот на болката и го подобрува опсегот на движења во лумбалниот предел21.
 • Додатокот на магнезиум може исто така да ја подобри невропатската болка и функционалната попреченост како резултат на повреда на 'рбетниот мозок22.
 • Минералот, исто така, се покажа како ефикасен кај пациенти со рак со невропатска болка отпорна на опиоиди23.
 • Пациентите со фибромијалгија се карактеризираат со помал внес во исхраната и пониски нивоа на магнезиум во споредба со здравите луѓе24,25,26.
 • Недостатокот на магнезиум може да ги зголеми вредностите на супстанцијата P (П), што е поврзано со интензитетот на болката во оваа состојба27,28,29.
 • Затоа, дополнувањето со минералот се смета за протокол кој ветува ублажување на симптомите кај пациенти со фибромијалгија30,31.
 • Зголемениот внес на магнезиум преку исхрана или преку суплементи може да ја намали болката и да го подобри квалитетот на животот кај голем број болести како што се остеоартритис32, невролошки нарушувања33 и кардиоваскуларни болести34. Покрај тоа, овој минерал може да придонесе за спречување на болка од различна природа, доколку се обезбеди негов соодветен внес пред да се појави.

Витамин Д

 • Витаминот Д е витамин сличен на хормон, чие ниско ниво е често поврзано со проблеми со хронична болка35 и поголем внес на опиоиди при болка кај пациенти болни од рак36.
 • Од друга страна, голем број студии покажауваат дека надополнувањето на витамини помага во намалување на хроничната болка кај пациенти со рак37, мускулно-скелетни проблеми38, фибромијалгија39 и дијабетична невропатија40.
 • Физиолошките механизми одговорни за врската помеѓу витаминот Д и болката сè уште не се целосно разбрани, но доказите сугерираат дека недоволните нивоа влијаат на функцијата на периферните нерви и на парасимпатичкиот нервен систем. Присуството на рецептори на витамин Д во централниот нервен систем и неговиот ефект врз голем број невротрансмитери е веројатно исто така важно, како и неговата изразена антиинфламаторна функција41.

Предупредувања и мерки на претпазливост:

Да не се користи за време на бременост, доење и кај деца под 6 години. Не го користете во случај на преосетливост на некоја од состојките.

Уримил Форте е додаток во исхраната и не е замена за разновидна исхрана. Не ја надминувајте препорачаната дневна доза. Не го користете по истекот на рокот.

Складирање: На суво место, недостапно за мали деца, на температура под 25oC.

 1. Seck, L., Basse, A., Cissé, E., Diédhiou, D., Touré, K., Ndiaye, M., & Diop, S. (2015). Efficacy and tolerance of combination of Cytidine 5 ' monophosphate (CMP) and Uridine-5' Triphosphate Trisodium (UTP) in patients with diabetic neuropathy: results of a study conducted in Dakar-Senegal.
 2. Martynyuk, L., Makarchuk, N., Shved, M., & Mykhailiv, L. (2017, May). The clinical efficacy of the nucleus CMP forte usage in the combined treatment of diabetic peripheral neuropathy. In 19th European Congress of Endocrinology (Vol. 49). BioScientific.
 3. Lauretti, GC, Omals, M., & Pereira, AC (2004). Evaluation clinic to efeito analgesic to complex cytidine-uridinehydroxocobalamin like coadjuvante no treatment yes dor lombar crônica neuropathy. Coluna, 3 (2), 73-6.
 4. Vlasenko, M., A. Palamarchuk, And S. Shkarivska. “The Use of Nucleo CMP Forte in the Comprehensive Treatment of Diabetic Polyneuropathy”. International Journal of Endocrinology (Ukraine), Vol. 15, No. 5, Oct. 2019, pp. 386-90
 5. Told, M., Martínez, Y., Tejado, A., Arroyo, P., Tebe, C., Lorenzo, JL, & Montero, J. (2019). Observational pilot study of patients with carpal tunnel syndrome treated with Nucleo CMP Forte ™. Pain management, 9 (2), 123-129.
 6. Lauretti, GR, Trevelin, WR, & Frade, LCP (2005). Neuroplasty por via caudal em patients porters de dor lombar postlaminectomy . Coluna, 4 (1), 27-30.
 7. Nunes, CP, Scussel Jr, AB, Goldberg, H., Goldwasser, G., Oliveira, L., Rzetelna, H., ... & Geller, M. (2013). Alcoholic polyneuropathy : clinical assessment of treatment outcomes following therapy with nucleotides and vitamin B12. Res Neurol, 16 .
 8. Goldberg, H., Scussel Júnior, AB, Cohen, JC, Rzetelna, H., Mezitis, SG, Nunes, FP, ... & Geller, M. (2009). Neural compression-induced neuralgias : clinical evaluation of the effect of nucleotides associated with vitamin B12. Magazine Brazil de Medicine, 66 (11), 380-385 .
 9. Nunes, CP, Higashi, R., Ribeiro, MG, Fonseca, ADSD, Leite, ACCB, & Krymchantowski, AV (2008). Efficacy and tolerability of a combination of uridine, cytidine, and vitamin B12 in anemia . A double-blind, comparative study versus nucleotide monotherapy . RBM rev . bras . med .
 10. Mibielli, MA, Nunes, CP, Scussel Jr, AB, Net, MS, Oliveira, L., & Geller, M. (2014). Symptomatic improvement in an acute, non-traumatic spine pain model with a combination of uridine triphosphate, cytidine monophosphate, and hydroxocobalamin . Pain Studies and Treatment, 2014.
 11. Goldberg, H., Mibielli, MA, Nunes, CP, Goldberg, SW, Buchman, L., Mezitis, SG, ... & Weinsztein, F. (2017). A double-blind, randomized, comparative study of the use of a combination of uridine triphosphate trisodium, cytidine monophosphate disodium, and hydroxocobalamin, versus isolated treatment with hydroxocobalamin, in patients presenting with compressive neuralgia . Journal of pain research, 10, 397.
 12. Mibielli, MAN, Nunes, CP, Goldberg, H., Buchman, L., Oliveira, L., Mezitis, SG, ... & Geller, M. (2020). Nucleotides cytidine and uridine associated with vitamin B12 vs B -complex vitamins in the treatment of low back pain : The NUBES study . Journal of Pain Research, 13, 2531.
 13. Negrão, L., Almeida, P., Alcino, S., Duro, H., Libório, T., Melo Silva, U., ... & Net Parra, L. (2014). Effect of the combination of uridine nucleotides, folic acid and vitamin B12 on the clinical expression of peripheral neuropathies . Pain management, 4 (3), 191-196.
 14. Negrão, L., Nunes, P., & Portuguese Group for the Studies of Peripheral Neuropathy . (2016). Uridine monophosphate, folic acid and vitamin B12 in patients with symptomatic peripheral entrapment neuropathies . Pain management, 6 (1), 25-29.
 15. Calderón - Ospina, CA, & Nava - Mesa, MO (2020). B Vitamins in the nervous system : Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin . CNS neuroscience & therapeutics, 26 (1), 5-13.
 16. Wang, ZB, Gan, Q., Rupert, RL, Zeng, YM, & Song, XJ (2005). Thiamine, pyridoxine, cyanocobalamin and their combination inhibit thermal, but not mechanical hyperalgesia in rats with primary sensory neuron injury . Pain, 114 (1-2), 266-277.
 17. Mibielli, MAN, Nunes, CP, Goldberg, H., Buchman, L., Oliveira, L., Mezitis, SG, ... & Geller, M. (2020). Nucleotides cytidine and uridine associated with vitamin B12 vs B -complex vitamins in the treatment of low back pain : The NUBES study . Journal of Pain Research, 13, 2531.
 18. Mibielli, MA, Diamante, B., Cohen, JC, Nunes, CP, Oliveira, PCD, Oliveira, JMD, & Geller, M. (2007). Safety and efficacy of a B -vitamin combination in the treatment of osteoarthritis-related pain . RBM rev . bras . med .
 19. Hakim, M., Kurniani, N., Pinzon, RT, Tugasworo, D., Basuki, M., Haddani, H., ... & Wuysang, AD (2018). Management of peripheral neuropathy symptoms with a fixed dose combination of high-dose vitamin B1, B6 and B12: A 12-week prospective non-interventional study in Indonesia . Asian Journal of Medical Sciences, 9 (1), 32-40.
 20. Woolf, CJ, & Thompson, SW (1991). The induction and maintenance of central sensitization is dependent on N- methyl -D- aspartic acid receptor activation ; implications for the treatment of post-injury pain hypersensitivity states . Pain, 44 (3), 293-299.
 21. Yousef, AA, & Al - deeb, AE (2013). A double - blinded randomized controlled study of the value of sequential intravenous and oral magnesium therapy in patients with chronic low back pain with a neuropathic component . Anesthesia, 68 (3), 260-266.
 22. Farsi, L., Zadeh, MN, Afshari, K., Norouzi-Javidan, A., Ghajarzadeh, M., Naghshband, Z., & Keshavarz, M. (2015). Effects of combining methylprednisolone with magnesium sulfate he neuropathic pain and functional recovery following spinal cord injury in male rats . Acta Medica Iranian, 149-157.
 23. Crosby, V., Wilcock, A., Mrcp, D., & Corcoran, R. (2000). The safety and efficacy of a single dose (500 mg or 1 g) of intravenous magnesium sulfate in neuropathic pain poorly responsive to strong opioid analgesics in patients with cancer . Journal of pain and symptom management, 19 (1), 35-39.
 24. Andretta, A., Batista, ED, Schieferdecker, MEM, Petterle, RR, Boguszewski, CL, & Paiva, EDS (2019). Relation between magnesium and calcium and parameters of pain, quality of life and depression in women with fibromyalgia . Advances in Rheumatology, 59 .
 25. Kim, YS, Kim, KM, Lee, DJ, Kim, BT, Park, SB, Cho, DY, ... & Joo, NS (2011). Women with fibromyalgia have lower levels of calcium, magnesium, iron and manganese in hair mineral analysis . Journal of Korean medical Science, 26 (10), 1253-1257.
 26. Sendur, OF, Tastaban, E., Turan, Y., & Ulman, C. (2008). The relationship between serum trace element levels and clinical parameters in patients with fibromyalgia . Rheumatology international, 28 (11), 1117.
 27. Weglicki, WB, Mak, IT, Kramer, JH, Dickens, BF, Cassidy, MM, Stafford, RE, & Phillips, TM (1996). Role of free radicals and substance P in magnesium deficiency . Cardiovascular research, 31 (5), 677-682.
 28. Becker, S., & Schweinhardt, P. (2012). Dysfunctional neurotransmitter systems in fibromyalgia, their role in central stress circuitry and pharmacological actions he these systems . Pain research and treatment, 2012 .
 29. Weglicki, WB, & Phillips, TM (1992). Pathobiology of magnesium deficiency : a cytokine / neurogenic inflammation hypothesis . American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 263 (3), R734-R737.
 30. Engen, DJ, McAllister, SJ, Whipple, MO, Cha, SS, Dion, LJ, Vincent, A., ... & Wahner-Roedler, DL (2015). Effects of transdermal magnesium chloride he quality of life for patients with fibromyalgia : a feasibility study . Journal of integrative Medicine, 13 (5), 306-313.
 31. Bagis, S., Karabiber, M., As, I., Tamer, L., Erdogan, C., & Atalay, A. (2013). Is magnesium citrate treatment effective he pain, clinical parameters and functional status in patients with fibromyalgia ?. Rheumatology international, 33 (1), 167-172.
 32. Li, Y., Yue, J., & Yang, C. (2016). Unraveling the role of Mg ++ in osteoarthritis . Life sciences, 147, 24-29.
 33. Kirkland, AE, Sarlo, GL, & Holton, KF (2018). The role of magnesium in neurological disorders . Nutrients, 10 (6), 730.
 34. Severino, P., Netti, L., Mariani, MV, Maraone, A., D'Amato, A., Scarpati, R., ... & Fedele, F. (2019). Prevention of cardiovascular disease : screening for magnesium deficiency . Cardiology research and practice, 2019 .
 35. Shipton, EE, & Shipton, EA (2015). Vitamin D deficiency and pain : clinical evidence of low levels of vitamin D and supplementation in chronic pain states . Pain and therapy, 4 (1), 67-87.
 36. Bergman, P., Sperneder, S., Höijer, J., Bergqvist, J., & Björkhem-Bergman, L. (2015). Low vitamin D levels are associated with higher opioid dose in palliative cancer patients - results from an observational study in Sweden . PLoS One, 10 (5), e0128223.
 37. Björkhem-Bergman, L., & Bergman, P. (2016). Vitamin D and patients with palliative cancer . BMJ supportive & palliative kings, 6 (3), 287-291.
 38. Gendelman, O., Itzhaki, D., Makarov, S., Bennun, M., & Amital, H. (2015). A randomized double-blind placebo-controlled study adding high dose vitamin D to analgesic regimens in patients with musculoskeletal pain . Lupus, 24 (4-5), 483-489.
 39. Wepner, F., Scheuer, R., Schuetz-Wieser, B., Machacek, P., Pieler-Bruha, E., Cross, HS, ... & Friedrich, M. (2014). Effects of vitamin D on patients with fibromyalgia syndrome : a randomized placebo-controlled trial . PAIN®, 155 (2), 261-268.
 40. Lee, P., & Chen, R. (2008). Vitamin D as an analgesic for patients with type 2 diabetes and neuropathic pain . Archives of Internal Medicine, 168 (7), 771-772.
 41. Helde-Frankling, M., & Björkhem-Bergman, L. (2017). Vitamin D in pain management . International journal of molecular sciences, 18 (10), 2170.
Откријте го новиот Уримил Форте:

најмоќното решение од серијата производи Уримил!

Прочитај повеќе
Нарачајте онлајн:
evit.mk
Погледнете повеќе производи од серијата Уримил.

Корисни написи

Urimil

Имате невропатска болка?

Болката претставува неразделен, но несакан дел од нашата биологија. Особено непожелна и не добро разбрана е невропатската болка...

Urimil

Како да си помогнете при болки во нозете и вкочанетост!

Постојат огромен број на задоволства и активности кои се добри за нашето здравје – како на пример планинарење...

Urimil

Како ја надминав болката во мускулите!

„Животот со болка знае да биде неподнослив”. Ова го кажувам од лично искуство, бидејќи цели две години...

Urimil

Препознајте ја болката за да ја излекувате!

Сигурно сте слушнале дека болката претставува комплексен феномен. Ова значи дека многу различни фактори се вклучени во формирањето...